Zaprowiantowanie

Wybierając się w rejs dobrze jest ustalić z załogą listę zakupową. Oczywiście świeże produkty będzie można codziennie dokupywać jednak produkty trwałe dobrze jest zakupić w pierwszym dniu wg przygotowanej listy.

Żeglując w krajach takich jak Chorwacja trzeba się przygotować, że ceny żywności są tam nieco wyższe niż w Polsce i w związku z tym można część zakupów zrobić w kraju a na miejscu dokupywać produkty na codzienne posiłki. Poniżej podajemy standardową listę zakupów, które można zrobić przed rejsem, żeby ograniczyć późniejsze bieganie po sklepach.

 

Lista na ok 8 osób załogi na tygodniowy rejs:

  • herbata ekspresowa 100 sztuk
  • kawa rozpuszczalna i mielona
  • cukier 1 kg
  • olej 1 litr
  • mąka
  • ryż (opakowanie 4 worki)
  • makaron (2 rodzaje po 2 opakowania)
  • ser żółty 1 kg (większość pakowana w plasterkach)
  • wędliny obsuszane 2 kg (pakowane próżniowo w małych kawałkach)
  • wędliny pakowane próżniowo w plasterkach ok 1 kg
  • dżemy 2 szt
  • mleko 5 L
  • masło 3 kostki
  • przecier pomidorowy 4 słoiczki
  • kisiele 20 szt
  • ciastka, paluszki, orzeszki, czekolady
  • musztarda, keczup
  • woda mineralna 4 zgrzewki (gazowana, niegazowana), napoje typu cola 1 zgrzewka
  • przyprawy (sól, pieprz, vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, kostki rosołowe)
  • ponadto: płyn do naczyń, gąbka do naczyń, worki na śmieci, szmata do podłogi, ręczniki papierowe, papier toaletowy, mydło w płynie